Kulinaria (10)

Ostatki kojarzą się przede wszystkim z pączkami, faworkami i innymi słodkościami. W naszych magazynach custom publishing zdarza nam się jednak zamieszczać różne teksty dotyczące kulinariów i zdrowego żywienia. Zapraszamy do obejrzenia przykładów ilustracji wraz z komentarzami.

Pączki

1. Pączki

+

• pączki kojarzą nam się z tłustym czwartkiem, więc zdjęciem takich apetycznych słodkości z łatwością zilustrujemy tekst np. o ostatkowych wypiekach;
• zdjęcie w zasadzie poprawne, lukrowane pączki wyglądają smacznie i zachęcająco.

• kadr nie jest najszczęśliwszy, wymaga inteligentnej obróbki.

 

Mufinki

2. Mufinki

+

• bardzo apetyczne przedstawienie babeczek od razu działa, sprawiając, że stajemy się głodni na ich widok;
• ciepłe nasycenie barw jest przyjemne w odbiorze, a ostry pierwszy plan uwydatnia drobne szczegóły.

• mała głębia ostrości uwydatnia ciastko na pierwszym planie, stapiając pozostałe w kolorowe tło.

 

Łosoś

3. Łosoś

+

• zdjęcie płata łososia jest przykładem fotografii wykonanej w sposób profesjonalny;
• ciekawa aranżacja i dobrze nasycone barwy przyciągają uwagę;
• dobry kadr i brak zbędnych elementów na zdjęciu sprawiają, że nie wymaga ono długiej obróbki.

 

Burger

4. Burger

+

• dobrze wykonane zdjęcie, wyraźnie widoczne wszystkie szczegóły, dobry kontrast;
• zdjęcie na białym tle pozwala na łatwe i szybkie oszparowanie;
• świetnie nadaje się do tekstu o fast-foodzie.
Spiżarnia

5. Spiżarnia

+

• tekst dotyczący tematów kulinarnych nie zawsze musimy ilustrować zdjęciem konkretnej potrawy; spiżarnia z wieloma kolorowymi słoikami może być miłym elementem;
• słoiki z kolorową, apetyczną zawartością ożywią nasz materiał;
• zdjęcie spiżarni nasuwa też skojarzenia z ciepłem domowym, przyjazną atmosferą;
• można też pokusić się o oszparowanie jednego lub więcej z kolorowych słoiczków i umieszczenie ich jako dodatkowych elementów na stronie.
Kalendarz kulinarny

6. Kalendarz

+

• bardzo ciekawy pomysł na „kulinarne” przedstawienie daty; wykorzystano tu siedem różnych elementów, związanych z potrawami, które umiejętnie połączono ze sobą w datę 2009;
• jest to świetny element do urozmaicenia materiału tekstowego dotyczącego kulinariów.

Małgorzata Żurniewicz-Turno, Agape

 

 

Ten artykuł ukazał się w „Biuletynie o Biuletynach”, jedynym newsletterze w Polsce poświęconym wyłącznie biuletynom firmowym i branży custom publishing. Zaprenumeruj newsletter bezpłatnie »